Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Χαμπέρια από τα Ψιανά (Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 144)

Ελαφρύς ο Χειμώνας! Λίγο χιόνι, έτσι για το καλό. Λίγη και η βροχή. Ένα μήνα μπροστά  πάει η εποχή! Από το Μάρτη Απρίλη! Θα έχουμε καλοκαίρι το Μάη και Φθινόπωρο τον Αύγουστο; Θα δούμε…
* * *
Προεκλογική περίοδος, θα έρθει κανένας υποψήφιος; Πιθανόν όχι. Λίγοι οι ψήφοι. Και ποιος θα δώσει υποσχέσεις; Δεν τις χρειαζόμαστε, έργα θέλουμε να βλέπουμε, και τα οποία δεν βλέπουμε. Η ψήφος υποχρέωσή μας, μας δίνεται η δυνατότητα να εκλέξουμε αυτούς που θέλουμε.
Πόσοι  όμως θα πήγαιναν να ψηφίσουν σένα οποιαδήποτε χωριό του δήμου μας αν μάθαιναν ότι χάλασε ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος για το χωριό τους και πρέπει να πάνε 15 χιλ. χωματόδρομο με «λακκούβες»  και «σαμάρια», οι δρόμοι μέσα στο χωριό  αδιάβατοι από τα χορτάρια και φυσικά για το σπίτι τους πρέπει να περπατήσουν σε « αδιάβατο» μονοπάτι.
 Αυτή είναι η μοναδικότητα του χωριού μας! Εμείς με τέτοιες συνθήκες πάμε στο χωριό μας! Και για πείσμα των πολιτικών το διατηρούμε ακόμα! Ίσως σαν Μουσείο! Να βλέπουμε την διαχρονική αδιαφορία και ανικανότητα των πολιτικών μας.
* * *
Στο Καλοΐσιωμα ανεμογεννήτριες! Ποιος το φανταζόταν να δει τριαξονικό φορτηγό ολόραχα, εκεί που δυσκολεύονταν να πάνε και τα γίδια!
Θα αλλάξουν και τα τοπωνύμια στην Καλλιακούδα. « Πήγα στις Ανεμογεννήτριες» θα λέμε, ή «έφτασα μέχρι την πρώτη Ανεμογεννήτρια» ή « μάζεψα τσάι στην χαλασμένη Ανεμογεννήτρια (δε μπορεί, κάποτε χαλάνε και αυτές)».
Και η ιστορία για τη μάχη της Καλλιακούδας πρέπει να ξαναγραφεί. « Ο Τζαβέλας ήταν στην πρώτη Ανεμογεννήτρια, οι Γιολδασαίοι στην τελευταία. Κατάφεραν όμως οι Τουρκαλβανοί να ανέβουν πάνω στις ανεμογεννήτριες, που εκείνοι τη στιγμή δεν δούλευαν, να μην τους καταλάβουν οι Ελληνες κλπ..»
 Και όταν με το καλό επεκταθούν προς την Τούφα και το Κτίσμα, θα γίνουν επιτέλους και οι ανασκαφές στον ανεξερεύνητο χώρο με τα αρχαία ευρήματα να μάθουμε τελικά την αρχαία ιστορία μας.
* * *

Στην φωτογραφία η παιδικά χαρά στον αύλειο χώρο της Ευαγγελίστριας. Παιδιά υπάρχουν να παίξουν;  Τον Αύγουστο σίγουρα. Αλλά και παιδιά που δεν παίζουν βλέποντας τον χώρο αισθάνεσαι διαφορετικά και θυμάσαι τα χρόνια που πολλά παιδιά έπαιζαν στο χώρο και γέμιζαν με τις φωνές τους τον αέρα. Τότε δεν υπήρχε παιδικά χαρά και παίζαμε κυρίως κυνηγητό, κρυφτό και μάϊνα .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου