Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Χαμπέρια από τα Ψιανά



Είμαστε στην καρδιά του Χειμώνα. Η φωτιά δεν πρέπει να σβήνει καθόλου και στα λίγα σπίτια που είναι ανοιχτά ολοχρονίς το τζάκι  καπνίζει στέλνοντας το μήνυμα ότι το χωριό μας είναι ζωντανό…
***
Σκηνές της κινηματογραφικής ταινίες « Ο Εχθρός μου» γυρίστηκαν στο χωριό μας στις 29 Οκτωβρίου 2012. Ηθοποιοί και τεχνικοί, κοντά στα τριάντα άτομα κατέκλυσαν από χαράματα τα Ψιανά για το γύρισμα σκηνών του έργου. Οι σκηνές γυρίστηκαν στο νεκροταφείο στα Αμπέλια και στο σπίτι της οικογένειας του Παπά-Δημήτρη Σκλαβούνου. Τα γυρίσματα ήταν εξωτερικά. Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν και έγιναν, εκτός από τα Ψιανά, στην Αθήνα ( Ομόνοια, Νέα Σμύρνη, Βύρωνας, Πατήσια) και στα Φιδάκια. Σκηνοθέτης είναι ο  Γεώργιος Τσεμπερόπουλος   και πρωταγωνιστές οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Γάλλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλίας Μουλάς, Vesela Kazakova, Tudor Chirila και ο Αντώνης Καρυστινός.
Τώρα γίνεται το μοντάζ της ταινίας και περιμένουμε  να τη δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες.
****
Ανακαινίζεται η Αγία Βαρβάρα. Με δαπάνη του Κώστα Δημητρίου Ασημάκη αφαιρέθηκε το δάπεδο που «έγερνε » επικίνδυνα, και αφού ισιώθηκε ο τόπος ανατοποθετήθηκε όπως ήταν. Θαυμάσια δουλειά από τον τεχνίτη της πέτρας Κώστα Μαντζιούτα. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο που θα αναδείξει την ιστορική εκκλησία μας.
***
Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας λειτούργησε ο Παπακώστας Λαμπαδάρης στην Αγία Βαρβάρα όπου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας είκοσι πέντε Χριστιανοί. Μετά ακολούθησε κοινό τραπέζι στη πλατεία με το ψητό προσφορά του Κώστα Δ.Ασημάκη. Στη φωτογραφία ο Παπακώστας ευλογεί τους άρτους.

 Ήταν αρκετό λίγο χιόνι πριν την Πρωτοχρονιά να κοπεί το φως, τηλέφωνο και τηλεόραση. Σε δύο ημέρες ήρθε το ρεύμα, ευτυχώς και το τηλέφωνο. Η τηλεόραση όμως; Και μπορεί εδώ στην πόλη
κάποιοι να θεωρούν ευχή να χαλάσει η τηλεόραση αλλά στο χωριό τον χειμώνα είναι απαραίτητη.
 (Χωριάτικοι Αντίλαλοι - τεύχος 139)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου