Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Χαμπέρια από τα Ψιανά

Μικρός ο σεισμός στις 24 Οκτωβρίου 2011. Μόλις 3,4 Ρίχτερ αλλά με επίκεντρο τη Σκοπιά έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Συνηθισμένοι είμαστε τους σεισμούς. Είμαστε ίσως το μοναδικό χωριό που εκτός από παράγκα δεν πήραμε τίποτα άλλο όταν στους μεγάλους σεισμούς το 1996 τα σπίτια μας πήγαν να γκρεμισθούν. Ούτε οικόπεδα στο Ξηριά, ούτε σπίτια, αλλά ούτε και δάνεια ως σεισμόπληκτοι.
Μας είπαν όταν ήρθε η σειρά μας, ότι σταμάτησε το πρόγραμμα…
********
Κοντεύει να φτάσει στη Γέφυρα ο δρόμος από την Καστανούλα. Εκεί βρήκε τα δύσκολα αφού ο τόπος είναι γεμάτος τσοκάρια. Η υπόσχεση ότι θα ενωθεί με τον δρόμο από τα Ψιανά μας κάνει να ελπίζουμε για ένα αίσιο τέλος.
******
Γίναμε και εμείς κεφαλοχώρι! Αφού τα ίδια δημοτικά τέλη πληρώνουμε με τα μεγαλοχώρια. Ποιος ασχολείται τώρα ότι εμείς δεν έχουμε τις ίδιες παροχές με τους άλλους συνδημότες μας. Χρεώστε μας και τέλη αποχέτευσης και ας μην έχουμε για να αισθανθούμε ίσοι. Όσο για τα τέλη διατήρησης τάφου, πότε φτιάχτηκε το οστεοφυλάκιο στην Αγία Βαρβάρα να μπορούμε να κάνουμε εκταφή; Στην βιασύνη τους δε να χρεώσουν όλους τους τάφους ξέχασαν τους αρχαίους τάφους στο Κτίσμα.
Κάποιος δεν πρέπει να πληρώσεις και για αυτούς; Πως πληρώνουμε για τους άλλους, απόγονοι ή μη πενήντα χρόνια μετά.
******
Μπορεί κάποιος να απαντήσεις πόσο καιρό κάνει να αλλάξει το ντουί μιας κολόνας στο Καρπενήσι; Πάντως στα Ψιανά πέρασε χρόνος και ακόμα να φανεί η ΔΕΗ. Μάλλον όχι, έρχεται στην ώρα της και μετράει την κατανάλωση. Για το ντουί δεν έρχεται. Και ο δήμος; Αυτός εισπράττει κανονικά τα τέλη δημοτικού φωτισμού…
******
Τώρα που ήρθε το «πρόστιμο» για τα σπίτια που έχουμε, διαπιστώσαμε ότι όλοι έχουμε περί τα 100 τ.μ. Μήπως τα έκτισε η εργατική κατοικία και δεν το γνωρίζουμε; Πρώην Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Δομνίστας όταν έκρινες ότι τα τετραγωνικά που δηλώσαμε το 1991, που ηλεκτροδοτήθηκε το χωριό μας δεν ήταν σωστά, τα «σωστά» πως προέκυψαν; Αλλά πως θα πραγματοποιούταν η προφητεία του πατροΚοσμά «θα βάλουνε φόρους και στα κοτέτσια». Γιατί αν προσθέσουμε και τα κοτέτσια και τα γουρνοκούμασα, μάλλον λιγότερα τετραγωνικά υπολογίσατε πάντα με .. μετρήσεις ακριβείας.
Πάντως, από το Δήμο μας ενημέρωσαν ότι όσοι δεν συμφωνούν με τα τετραγωνικά να πάνε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ και κάποιο επίσημο που να δείχνει διαφορετικά π.χ. Ε9 και να το διορθώσουν.
****
Αφιέρωμα στα Ψιανά και στον Γιάννη Βράχα είχε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ευρυτανία, που εκδίδει ο κ. Ν. Ζαγανιάρης. Πολλές σελίδες, φωτογραφίες και καλά λόγια διαβάσαμε για το χωριό μας.
***
Άλλαξε όψη η Ευαγγελίστρια με τα καινούργια πορτοπαράθυρα που τοποθετήθηκαν με δαπάνη του Κώστα Δ. Ασημάκη. Η κεντρική είσοδος είχε αλλάξει με δαπάνες του Κώστα Λιανού.
****


Και φέτος της Αγίας Βαρβάρας, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011, λειτούργησε ο παπάς μας π. Κ. Λαμπαδάρης στην Αγία Βαρβάρα. Αρκετοί οι πιστοί που προσήλθαν ενώ μετά ακολούθησε γλέντι στο σχολείο. Ο Σταύρος, που φαίνεται στην φωτογραφία με το κλαρίνο, αναζητά κιθάρα, βιολί και σαντούρι να αναβιώσει τα «όργανα» από τα Ψιανά και να αναλαμβάνει πανηγύρια, γάμους, βαπτίσια. Στην άλλη φωτογραφία οι πιστοί στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο Βαγγέλης Χριστόπουλος. Και του χρόνου.
( Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 135)
Χρήστος Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου