Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

Χαμπέρια από τα Ψιανά

Ήρθαν Χριστούγεννα. Η θύμησή μας γυρίζει μερικά χρόνια πίσω. Τότε που στο χωριό κάπνιζαν τα περισσότερα τζάκια. Σφάζαμε τα γουρούνια την παραμονή, ψήναμε ανήμερα το σουβλιμά, αφού ακούγαμε πρώτα τον Παπα Δημήτρη Σκλαβούνο να ψάλλει το «Χριστός γεννάται δοξάσατε…». Ήταν πραγματική γιορτή για το χωριό.

Ενώ σήμερα ερημιά. Οι λιγοστοί του κάτοικοι θα χτυπήσουν τις καμπάνες, θα στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι και θα προσπαθήσουν αυτή τη μέρα να τη νοιώσουν διαφορετική από τις άλλες.

Η σκέψη μας κοντά τους.

Πέρασαν τα «Νικολοβάρβαρα» και ήρθαν τα χιόνια στο χωριό. Από βροχές καλά πήγε το φθινόπωρο. Καλά να πάμε και από χιόνια.

Χρειάζονται και αυτά.

Επέκταση έγινε στο νεκροταφείο στα Αμπέλια. Ο Πάνος Δ. Κρέτσης παρεχώρησε το χωράφι του που συνορεύει με το υπάρχον νεκροταφείο και έτσι δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα για την ταφή, αφού όλος ο χώρος έχει γεμίσει με τάφους. Με την επίβλεψη του Προέδρου του Τ.Σ. Θανάση Μαντζή προχωρούν τα έργα για τη διαμόρφωση του χώρου.

Από τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησε σειρά γραμματοσήμων με φωτογραφίες από τα χωριά μας. Για τα Ψιανά έχει τη φωτογραφία της Παναγίας.

Στη φωτογραφία η παιδικά χαρά στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελιστρίας. Στην εποχή μου, που υπήρχαν αρκετά παιδιά δεν είχαμε παιδική χαρά, τώρα δεν υπάρχουν παιδιά. Ας είναι όμως. Το καλοκαίρι όλο και κάποια μαζεύονται.

Στις εκλογές στις 4/10/09, 50 ψήφισαν στα Ψιανά από τους 128 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο. Τα αποτελέσματα: ΠΑΣΟΚ 38, Ν.Δ. 9, ΣΥΡΙΖΑ 2, ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 1.

Δύο παραλήψεις από τη δημοτική αρχή. Δεν καθαρίσθηκε ο χώρος του νεκροταφείου στην Αγία Βαρβάρα φέτος το καλοκαίρι. Γιατί άραγε; Το ίδιο ίσχυσε και για τα νεκροταφεία των άλλων χωριών; Επίσης, θα ισχύει η υδρομέτρηση για τη χρέωση; Γιατί μπήκε για καλά ο Οκτώβριος και δεν είχαν έρθει να μετρήσουν ακόμα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση psiana.blogspot.com μπορείτε να διαβάσετε τα χαμπέρια από τα Ψιανά και όχι μόνο. Σας περιμένω….Επιτέλους η δημοτική αρχή αποφάσισε να ασχοληθεί με την οριοθέτηση των οικισμών. Αν όλα πάνε καλά θα σταματήσει επιτέλους το Παλιοχώρι να θεωρείται ... εκτός σχεδίου. Ο ποιο παλιός οικισμός ...αυθαίρετος.

Ως τάλλο τεύχος

Καλή αντάμωση

Χρήστος Γιαννακόπουλος

( Δημοσιεύθηκε τεύχος 127 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου