Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Χαμπέρια από τα Ψιανά

Νωρίς έφυγε το φετινό καλοκαίρι. Πριν το Δεκαπενταύγουστο άρχισαν οι βροχές. «Χάλασαν» λίγο τα πανηγύρια και την διασκέδαση.

Ανήμερα της Παναγίας, αργά το απόγευμα, καταιγίδα εκδηλώθηκε στο χωριό. Από αστραπή φούντωσε ένα έλατο στου Μπούρα τ’ αλώνι. Άμεσος ο κίνδυνος να πιάσουν και τα άλλα έλατα και η φωτιά να πάει μακριά. Άμεση όμως και η αντίδραση των κατοίκων. Ενημερώθηκε η πυροσβεστική, ήρθε ένα όχημα και οι πυροσβέστες με την βοήθεια των «ντόπιων» Θεόδωρου Αντωνόπουλου και Σταύρου Κατή, έσβησαν τον έλατο αλλά και άλλα δύο δέντρα που πρόλαβαν να αρπάξουν.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009, παραμονή της Παναγίας, λειτούργησε ο παπα-Δημήτρης από το Κρίκελλο στην Ευαγγελίστρια. Με πρωτοβουλία του συλλόγου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων αφού στις Εθνικές γιορτές δεν είμαστε στο χωριό και ούτε παπάς λειτουργεί. Mπορούμε και εμείς να τιμάμε τους πεσόντες υπέρ του έθνους αυτή την ημέρα. Πρέπει όμως να γίνεται και κατάθεση στεφάνων. Στη φωτογραφία τα ονόματα των πεσόντων χαραγμένα στην πλάκα του μνημείου.Έγιναν κάποια έργα φέτος στο χωριό. Στρώθηκε με τσιμέντο ο δρόμος από του παπά το σπίτι μέχρι του Μανζή, δηλαδή από τον πάτω μέχρι την κορυφή του χωριού. Επίσης έπεσε λίγο τσιμέντο και στην στροφή για την Αγία Βαρβάρα. Στη πράξη θα φανεί αν αυτό είναι αρκετό ώστε να μπορεί να κατέβει αυτοκίνητο στην εκκλησία.

Τελείωσε εξωτερικά και το οστεοφυλάκιο στην Αγία Βαρβάρα. Τοποθετήθηκε παράθυρο και πόρτα. Εσωτερικά όμως, οι εργάτες που το σκέπασαν πέρυσι, ιδιαίτερα απρόσεκτοι το γέμισαν με μπάζα. Δεν έπρεπε να το καθαρίσουν;

Ευτυχώς που η μετεωρολογική εταιρεία έπεσε έξω και δεν έβρεξε στο πανηγύρι. Οι χωριανοί αλλά και οι επισκέπτες, το γλέντησαν μέχρι πρωίας.
Παρόν και ο «παπάς του χωριού μας», ο παπα-Θόδωρος Μπούρας, που παρά την ταλαιπωρία της υγείας του αυτή την εποχή βρέθηκε στα Ψιανά και τον ευχαριστούμε.
Να είσαι καλά παππούλη και να έρχεσαι κάθε χρόνο.
Χρήστος Γιαννακόπουλος

( Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 126)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου