Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Χαμπέρια από τα ΨιανάΘλίψη, πολύ θλίψη μας προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα του χειριστή του γκρέϊντερ της Περιφέρειας στο χωριό μας την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013.
Θλίψη, γιατί ένας νέος άνθρωπος, την ώρα της δουλειάς του χάθηκε τόσο άδικα με ότι αυτό σημαίνει για την οικογένειά του, τους συγγενείς του και την υπηρεσία του.
Θλίψη, γιατί αυτό το ατύχημα έγινε στο χωριό μας. Στο δρόμο μας, που διανοίχτηκε με πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα σε βράχια, που τον διαβήκαμε με χιόνια και βροχές, ποτέ δεν συνέβη ατύχημα. Με τριχιές δένονταν και δούλευαν το κομπρεσέρ, με τα χέρια σχεδόν συγκρατούσαν  τις πέτρες να μην χαλάσουν τα σπίτια, τώρα, μέσα στο Καλοκαίρι να συμβεί το μοιραίο ατύχημα; Γιατί;  Ο Μεγαλοδύναμος Θεός ας δώσει παρηγοριά στους δικούς του και να αναπαύσει την ψυχή του.

*****
Καλοκαίρι στο χωριό! Λίγα αλλά καλά τα κεράσια, ελάχιστα  τα κορόμηλα-δαμάσκηνα. Καρύδια έχει, τυχερά τα ποντίκια και οι βερβέρες. Οι αρκετές βροχές της Άνοιξης έχουν κάνει το χωριό ένα απέραντο λιβάδι και ελλείψει ανθρώπων να το πατήσουν και ζώων να το βοσκήσουν το κάνει αδιάβατο. Ιδιαίτερα τα μονοπάτια.

***
Έπεσαν λίγα μέτρα τσιμέντο στο δρόμο. Έτσι, ο δρόμος στα Αμπέλια σχεδόν τσιμεντοστρώθηκε παντού. Εργολάβος ο Κων. Βονόρτας και ο προϋπολογισμός 7000 €.  Απομένει τώρα ο δρόμος στο Παλιοχώρι. Από Γυφτοκάλυβα μέχρι Αλώνια σε πρώτη φάση. Θα το δούμε κάποτε;****
Άρχισε το έργο μεταφοράς της τουαλέτας στην πλατεία, πρώην αύλειος χώρος του δημοτικού σχολείου. Χρήσιμο είναι να κατασκευασθούν σύγχρονες τουαλέτες έξω από το κτίριο του «μαγαζιού» και να χρησιμοποιηθεί ο μέχρι τώρα χώρος του για άλλες χρήσεις.
Στη φωτογραφία, ο διαμορφωμένος χώρος της πλατείας.

****
Το τσάι, που απλόχερα φυτρώνει στην Καλλιακούδα, μην το μαζεύομαι ξεριζώνοντας το και χωρίς λουλούδι, γιατί του χρόνου δεν θα υπάρχει. Χρειάζεται όμως και προσοχή. Δεν μπορεί ο καθένας να περπατήσει σε βράχια και χορτάρια που γλιστράνε , όπου αυτό φυτρώνει, και εύκολα μπορεί να παρασυρθεί και να βρεθεί σε σημείο που να μην μπορεί να κατεβεί. Στη φωτογραφία, ένας σωρός από τσάι, έτοιμο για δέσιμο σε μάτσα.

***
Τυχερά αισθάνονται τα χωριά που  έχουν πηγές μέσα στο χωριό με πέτρινες βρύσες και φροντίζουν αυτό το χώρο να τον αναδείξουν. Εμείς στα Ψιανά έχουμε την Λεύκα. Εκεί υπήρχε τα παλιότερα χρόνια μία «θεόρατη» λεύκα που έπεσε. Επίσης, το νερό το μάζευαν στη γούρνα και πότιζαν τους κήπους. Τα τελευταία χρόνια, που δεν χρησιμοποιείται η γούρνα, εγκαταλείφθηκε η βρύση. Η περιοχή σκεπάστηκε από χορτάρια, έπεσαν τα τοίχια και έκλεισαν τα μονοπάτια πρόσβασης. Τι κρίμα! Επιβάλλεται άμεσα ο εξωραϊσμός του χώρου. Να καθαριστεί, να διευθετηθεί το νερό, να ανακατασκευασθεί το μονοπάτι από Αλώνια μέχρι και το δρόμο για την Αγία Βαρβάρα. Σήμερα, δεν μπορείς να πας στην Αγία Βαρβάρα και στο νεκροταφείο από τα χορτάρια. Να γίνει ένας χώρος αναψυχής. Να θυμίζει την εποχή που «νιοί και νιές καρτέραγαν τη βαρέλα να γεμίσει νερό».


* * *
Ο δρόμος για την Καστανούλα, ούτε και φέτος  θα προχωρήσει. Δυστυχώς τόσο η οικονομική κατάσταση, όσο κυρίως η θέληση που δεν είναι ισχυρή, γιατί από το 1991 που ξεκίνησε ο δρόμος θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, δεν επιτρέπουν να έχουμε ελπίδες φέτος. Ελπίζουμε του χρόνου ο Δήμαρχος θα μπορέσει τη συνέχιση του δρόμου. Αν μας ακούγαν και πρόπερσυ συνέχιζε από τα Ψιανά τη διάνοιξή του και όχι από την Καστανούλα προς Ψιανά, ο δρόμος, έστω και ημιτελής,  θα ήταν χρήσιμος, αφού θα τουλάχιστον στην Γέφυρα, για να μπορούμε εμείς να κατέβουμε και να  απολαύσουμε τις χάρες του Κρικελλοπόταμου. 

* * *
Όλοι το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013 το πρωί στην Αγία Παρασκευή να πάμε στο Κτίσμα.  Θα σημαδέψουμε το μονοπάτι μήπως βρει το δρόμο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία – με τη χρήματα όμως- και προγραμματίσει κάποτε ανασκαφές.
* *  *
Όταν αρχίσει  η μελέτη στα πλαίσια του ΣΧΟΟΑΠ μεγάλη προσοχή μην οριοθετηθεί το μισό χωριό, όπως έγινε κατά καιρούς με διάφορες μελέτες. Από τον Πυργαράκι ξεκινούν τα Ψιανά, Παλιοχώρι και Αμπέλια.

Ως τάλλο τεύχος
Καλή αντάμωση
Χρήστος Γιαννακόπουλος
Psiana.blogspot.com
Χωριάτικοι Αντίλαλοι τεύχος 141 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου