Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Χαμπέρια από τα Ψιανά τεύχος 136 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ


Χιόνια του παλιού καιρού έπεσαν φέτος. Πολύ το χιόνι μέχρι τα ποταμολίθαρα και για πολλές μέρες. Χιόνιζε μέρα – νύχτα. Και με το πολύ χιόνι , κόπηκε και το ρεύμα. Μαζί και το τηλέφωνο. Ο δρόμος δεν θα μπορούσε να μη κλείσει και αυτός απομονώνοντας τελείως το χωριό. Οι λίγοι κάτοικοι με υπομονή περίμεναν πότε ο θεός θα κόψει….. Ο κακός φετινός καιρός φταίει για τον αποκλεισμό. Περισσότερο όμως φταίει ο « κακός μας ο καιρός». Οι κάτοικοι δεν ξεγελιούνται από τους ήπιους χειμώνες. Κάνουν το κουμάντο τους. Αλλά η κρατική μηχανή; Σαν να μην το περίμενε αντιδρούσε. Ο Χειμώνας ακόμα δεν πέρασε αλλά μπορούμε να ευχηθούμε του χρόνου καλύτερα….

Από τα Ψιανά ένας και μοναδικός δρόμος φεύγει. Όταν, με το καλό, τηρουμένων των υποσχέσεων, τελειώσει ο δρόμος Ψιανά –Καστανούλα, τότε θα έρχεται και θα φεύγει από δύο μεριές δρόμος. Μέχρι τότε, ένας είναι ο δρόμος και αυτός χωματόδρομος. Αυτός ο δρόμος, στη θέση Ζαορά, έχει διακλάδωση για Άγιο Χαράλαμπο. Όποιος κάνει το  λάθος και τον ακολουθήσει , ξεγελασμένος από τα πρώτα μέτρα,που φαίνονται ομαλά, θα δεινοπαθήσει. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος. Μετά, ακολουθεί διασταύρωση για Κρίκελλο, ο πρώτος δρόμος που διανοίχτηκε και το χειμώνα δεν πιάνει χιόνι, και για Μεγάλο Χωριό-Βύθισμα. Αν ακολουθήσεις τον δεύτερο,  στη θέση Ράχη Ζαορά, θα βρεις  διασταύρωση για Μεγάλο Χωριό ή Βύθισμα. Ο δρόμος για Μεγάλο Χωριό ανοίχτηκε από το Δασαρχείο πριν αρκετά χρόνια και το καλοκαίρι με ψηλό αυτοκίνητο μπορείς να περάσεις. Αν ακολουθήσεις το δρόμο για Βύθισμα , μετά το χωριό, στη Στενή, μπορείς να πας προς Ανιάδα ή Αγίους Θεοδώρους.

 Όλοι οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι και σε πολλά σημεία σε κακή κατάσταση ορισμένες εποχές. Φέτος, εν αντιθέσει με τα άλλα χρόνια, η Δημοτική Αρχή άνοιγε τον τελευταίο δρόμο, από το Βύθισμα, με αποτέλεσμα, όταν έφευγε το μηχάνημα να ξανακλείνει ο δρόμος αφού χιόνιζε και διέρχεται από μέρη που πιάνουν χιόνι λόγω   υψομέτρου. Γιατί αυτή η εμμονή; Ο Δρόμος από Μαρίνου με τα χιόνια είναι  καλύτερος. Και πιο σύντομος.

Μετά τα πορτοπαράθυρα, έγινε και το ταβάνι στην Ευαγγελίστρια με δωρεά του Πάνου Δημ. Κρέτση. Η σκεπή έμεινε και η εκκλησία θα ανακαινισθεί πλήρως.



Η φωτογραφία από κούρεμα προβάτων 1961 Δεξιά ο Αλέξης Γιαννακόπουλος, αριστερά ο Λάμπρος, που έχει και το κοπάδι. Διακρίνονται ακόμα ο Νίκος Κατσιαρός, Βαγγέλης Φώλος, Δημήτριος Καραμπέτσας , ο Αριστείδης Καραμπέτσας, ο Νίκος Τσιβιλίκας ( Κοντός) και άλλοι «κουρευτάδες» και βοηθοί. Το κούρεμα κατέληγε σε γλέντι με ψητό, κρασί και χορό….Αυτά τα χρόνια πέρασαν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου