Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Χαμπέρια από τα Ψιανά -Χωριάτικοι Αντίλαλοι τεύχος 134



Άρχισε επιτέλους ο δρόμος Ψιανά-Καστανούλα από την Καστανούλα προς τα Ψιανά. Η μπουλντόζα κοντεύει στη γέφυρα. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα φτάσει στο τέλος. Δεν έχουμε λόγο να μην το πιστεύουμε. Περιμένουμε να γιορτάσουμε την σύνδεση του χωριού μας με τον συνοικισμό του Καστανούλα. Ένα έργο που άρχισε το 1991 και από τότε χύθηκε πολύ μελάνι για αυτόν στο περιοδικό μας.


***************
Παρεμβάσεις με τσιμεντόστρωση τμημάτων του δρόμου έγιναν από το δήμο μας στο χωριό. Λίγα μέτρα ακόμα χρειάζονταν στα Γυφτοκάλυβα. Ελπίζουμε να συμπεριληφθεί σε μελλοντικό πρόγραμμα τσιμεντοστρώσεων. Πρώτα εκεί, αφού από εκεί περνάμε όλοι και είναι το πιο δύσκολο, και μετά για τα σπίτια. Επίσης χαλικοστρώθηκε με τη φροντίδα του δήμου τμήμα του δρόμου στο Βύθισμα και από Αγία Παρασκευή μέχρι Πυργαράκι.

***************

Λίγα τα φρούτα φέτος. Οι βροχές της άνοιξης δεν τα άφησαν να δέσουν. Αυτό όμως δεν εμπόδισε «μυριάδες» σκνίπες και κουνούπια να μας πίνουν κυριολεκτικά το αίμα. Επιστρατεύτηκαν «πατροπαράδοτα» μέσα αντιμετώπισής τους όπως οι συμπόσκλες -σάπιος κορμός δέντρου- που καπνίζει ιδιαίτερα. Χονδρά ζώα (αλογομούλαρα) και γαϊδούρια) δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον στο χωριό να χρησιμοποιήσουμε την καύση της κοπριάς του σαν εντομοαπωθητικό.

***************

Στις φωτογραφίες η Λεύκα. Η βρύση με το τρεχούμενο νερό πηγής στην ίδια θέση. Το όνομά της από μία τεράστια Λεύκα που υπήρχε μέχρι σαράντα περίπου χρόνια Στη μία φαίνεται πως ήταν η βρύση όταν το χωριό μας ήταν ακόμα κοινότητα και φρόντιζε και για τις βρύσες. Στην άλλη, που μου έστειλε ο Αλέκος Γιαννακόπουλος την παρουσιάζει όπως είναι σήμερα. Την δημοσιεύω για να θυμούμαστε το «εξωραϊστικό έργο» του δήμου Δομνίστας στο χωριό μας αφού δεν στάθηκε δυνατόν στα τόσα χρόνια να διαμορφωθεί ο χώρος.


Καλά κάνει ο δήμος και βάζει ασύρματο δίκτυο στο Κρίκελλο, στη Δομνίστα και στους Στάβλους έτσι ώστε οι κάτοικοί τους να μπαίνουν απεριόριστα στο διαδίκτυο.
Φαντάζεστε αν κάτι τέτοιο γινόταν για τα Ψιανά τι αντιδράσεις θα είχαμε από « αγανακτισμένους» πρώην συνδημότες μας…

***************

.
Και αυτό το πανηγύρι πέρασε στην ιστορία. Καλός καιρός, αρκετό κέφι και γλέντι μέχρι πρωίας. Πολλοί χωριανοί αλλά και φίλοι του πανηγυριού μας έδωσαν το παρόν. Και του χρόνου.

***************
Ο π. Κωνσταντίνο Λαμπαδάρης, εφημέριος και του χωριού μας λειτουργεί τακτικά στο χωριό μας. Ο Κώστας Καραμπέτσας φροντίζει για την μεταφορά του. Να είναι καλά και οι δύο.
********

Στις 7 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή λειτούργησε ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Αντωνόπουλος που βρέθηκε για λίγες ημέρες στο χωριό μας. Είχε χρόνια να λειτουργηθεί η εκκλησία.
Ως τ’ άλλο τεύχος
Καλή αντάμωση
Χρήστος Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου